Borstkanker

Nieuws

Borstkankerscreening bij 70-plussers niet effectief

Bezoek aan de mammapolikliniek

Bekijk onze film over de mammapolikliniek in het LUMC

 

Naar de site van de mammapolikiniek

De oncologische chirurgen van het LUMC maken deel uit van het Mammateam dat verantwoordelijk is voor de diagnose en de behandeling van borstkanker.

Het mammateam: v.l.n.r.: Mevr. Ute de Vries-Braunling, doktersassistente - Drs. Sophie Fricot, Radioloog -  Mevr. Gemma Ranke M, Verpleegkundig specialist - Drs. Marianne van Hezewijk, Radiotherapeut  oncoloog - Dr. Judith Kroep, Klinisch oncoloog - Mevr. Elly Krol-Warmerdam MA, Verpleegkundig specialist -  Drs. Wendeline vd Made, Chirurg - Drs. Daniëlle Cohen, Pathaloog i.o. - Dr. Barbara Molenkamp, Chirurg - Drs. Stefanie de Waard, radioloog i.o. - Mevr. Annemarie Voet, Researchverpleegkundige - Dr. Martin Wasser, Radioloog

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Mammateam bestaat uit verschillende specialisten en zorgprofessionals:

  • de oncologisch chirurg (een chirurg gespecialiseerd in kanker, in het bijzonder borstkanker)
  • de radioloog (beoordeelt scans)
  • de patholoog-anatoom (onderzoekt weefsel)
  • de radiotherapeut: (een arts die is gespecialiseerd in bestraling)
  • de verpleegkundig specialist

De diagnose en de rol van de chirurg

De verpleegkundig specialist en de chirurg zijn vaak de eerste medewerkers uit het LUMC met wie u te maken krijgt als er een knobbeltje of afwijking in de borst moet worden onderzocht. Vervolgens worden de andere specialisten uit het team betrokken om de diagnose te stellen en - als het inderdaad om kanker gaat - een behandelplan te maken. Dit alles gebeurt meestal op een dag.

De operatie

Nadat uw situatie in het mammateam is besproken, bespreekt u uw situatie met de chirurg. Afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de grootte van de tumor en de plaats van de tumor in de borst wordt gekozen voor een van de volgende operaties:

Borstsparende operatie (operatie en bestraling)
Borstamputatie (operatie meestal zonder bestraling)

Een operatie maakt onderdeel uit van een behandelplan. Een behandeling bestaat doorgaans ook uit het nemen van medicijnen (chemotherapie) en bestraling.

Schildwachtklier procedure

Zowel bij een borstamputatie als bij een borstsparende operatie kan de schildwachtklierprocedure worden uitgevoerd.
Bij de schildwachtklierprocedure worden de lymfeklieren die als eerste lymfe ontvangen van de borst, opgespoord met behulp van een speciale techniek. Uitzaaiingen van de tumor worden als eerste in de schildwachtklier verwacht.
Als de schildwachtklier negatief is en er geen tumorcellen aangetroffen zijn, hoeven de overige lymfeklieren in de oksel niet verwijderd te worden.

Is de schildwachtklier positief dan bevat deze wel tumorcellen. Alle overige lymfeklieren in de oksel worden dan in principe tijdens de operatie verwijderd. Dit wordt een okselkliertoilet genoemd.

Als de schildwachtklierprocedure bij u gedaan wordt, ontvangt u hierover aanvullende informatie van de verpleegkundig specialist. De schildwachtklierprocedure is niet in alle gevallen mogelijk; uw behandelend chirurg zal u informeren over wat in uw geval mogelijk is.

Meer over informatie over borstkanker op www.kanker.nl.

Trials: deelname aan wetenschappelijk onderzoek

In het LUMC kunt u deelnemen aan een aantal klinische onderzoeken naar borstkanker.
Voor meer informatie over trials en wat dat voor u als patiënt kan betekenen, kijkt u op de site van de Borstkankervereniging.

Sitemap