Niertransplantatie

Een niertransplantatie biedt momenteel het meeste perspectief voor patiënten met ernstige nierziekten. Specialisten in het LUMC streven ernaar te tranplanteren nog voordat dialyse van de nier nodig is. “Want dialyse is uiteindelijk een chronische aandoening die bij voorkeur voorkomen moet worden”, aldus drs J. Ringers, Hoofd Transplantatiechirurgie.

Een niertransplantatie is een complexe behandeling waarbij het verkrijgen van een donororgaan, het matchen van dat orgaan met het afweersysteem van de ontvanger en de postoperatieve behandeling (bijvoorbeeld afweerremmende behandeling) zeer nauwkeurig op elkaar afgestemd moeten zijn. Daarom worden niertransplantaties in Nederland alleen in Academische Ziekenhuizen uitgevoerd.

Als u aan ernstig nierfalen lijdt, bent u meestal al onder behandeling van de afdeling Nierziekten van het LUMC of van specialisten in andere ziekenhuizen.

Wat doet de chirurg?

De chirurg is onderdeel van het multidisciplinaire behandelteam. Transplantatiechirurgen zijn verantwoordelijk voor de operatie waarbij de nier wordt getransplanteerd.

Meer weten?

Lees alles over niertransplantaties in onze patiëntenfolder.

Sitemap