Organen voor transplantatie

Voor een transplantatie zijn organen nodig. Als u een levende donor (familie) heeft, kan uw transplantatie binnen zes weken plaatsvinden. Wacht u op een orgaan van een overleden donor dan is de wachttijd afhankelijk van het aanbod en uw plaats op de wachtlijst.

De NTS (Nederlandse Transplantatie Stichting) is verantwoordelijk voor het beheer van de wachtlijst, raadpleging van het Donorregister en het toewijzen van organen en weefsels aan ontvangers. 

Uitname van het donororgaan

Zodra de transplantatie-coördinator van het LUMC een telefoontje krijgt van de NTS over een mogelijke donor, wordt er snel en zorgvuldig gehandeld. De coördinator zorgt voor het contact met het ziekenhuis van de donor en de nabestaanden van de donor. De coördinator zorgt er ook voor dat het zogenaamde Zelfstandig Uitnameteam (ZUT) naar het donorziekenhuis komt.

Zelfstandig Uitnameteam (ZUT)

Dit team bestaat uit een transplantatiechirurg, een assistent chirurg, een anesthesioloog en twee OK-assistenten. Het zelfstandig uitnameteam zorgt voor alle materialen, apparatuur en instrumenten die nodig zijn voor de operatie. Het ziekenhuis waar de donatie-operatie plaatsvindt wordt hierdoor ontlast. Verder verloopt de uitname van het donororgaan optimaal omdat de operatie wordt gedaan door zeer ervaren zorgprofessionals.

 

Sitemap