Flourescerend opereren

Flourescerend opereren

Heel precies opereren in het LUMC

 
 
 
Het onderzoeksteam, v.l.n.r.: drs. Mark Boonstra, drs. Quirijn Tummers, drs. Charlotte Hoogstins, drs. Noor Boogerd, drs. Floris Verbeek, prof. dr. Cock van de Velde (hoofd research oncologische chirurgie), dr. Alexander Vahrmeijer (projectleider Image Guided Surgery), niet op de foto: drs. Hein Handgraaf

Een tumor is niet altijd goed zichtbaar. Dit leidt er soms toe dat de oncologisch chirurg de tumor niet volledig kan verwijderen of gezond weefsel rond de tumor beschadigt. Dr. Alexander Vahrmeijer van het LUMC onderzoekt een techniek om tumoren tijdens een operatie beter zichtbaar te maken met fluorescerende stoffen en geavanceerde camera’s. Hij werkt samen met Prof. dr. Cock van de Velde en een gedreven team van arts-onderzoekers.

In een laboratorium wordt onderzoek gedaan welke fluorescerende stoffen nu goed hechten aan specifieke tumoren. Want iedere tumor is weer anders en vraagt om een andere benadering. Stapje voor stapje gaat het onderzoek voorruit. En straks is de techniek direct toepasbaar in de operatiekamer.

Enkele tumoren reageren nu al zeer goed op bepaalde fluorescerende stoffen. “We weten nog niet precies waarom en dat is onderwerp van studie. Maar voor tumoren in schildwachtklieren, galwegen en uitzaaiingen in de lever zien we dat met fluorescentie de tumoren beter zichtbaar zijn dan met röntgen of het blote oog”, stelt Dr. Alexander Vahrmeijer. Voor deze tumorsoorten wordt fluorescentie wel toegepast in de operatiekamer. Maar dan wel alleen in het kader van een klinisch onderzoek. Het is dus nog geen routine, de techniek moet nog verder verfijnd worden.

Voor meer informatie over onderzoek in het LUMC.

 

 

« Terug
Sitemap