Tips voor een goed gesprek met uw arts

Tips voor een goed gesprek met uw arts

"Durf te vragen én te vertellen"
 

Een gesprek over uw eigen gezondheid is niet altijd even makkelijk. U vergeet misschien iets belangrijks te vertellen of een bepaalde vraag te stellen. Volledige informatie is voor de arts noodzakelijk om een goede diagnose te stellen en de juiste behandeling te kiezen. En u als patiënt heeft baat bij zoveel mogelijk uitleg. Chirurg Prof. Job Kievit geeft leiding aan het Instituut Kwaliteit en Zorg in het LUMC. Daarnaast is hij 2 dagen per week actief in de klinische praktijk. Hij is expert op het gebied van schildklier-en bijschildklieroperaties.

“Kwaliteit van zorg is ook een kwestie van een goed gesprek tussen arts en patiënt. Iedere patiënt is weer anders en staat anders in het leven. Ook daar houden we als arts rekening mee. We zien het als onze taak om patiënten óók te vertellen wat de behandeling voor gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van leven.”

Omdat een goede voorbereiding op het gesprek met uw arts helpt, heeft Prof. Kievit een aantal tips voor een goede communicatie tussen u en uw arts op een rij gezet:

 1. Leg uit wat het probleem is (uw klachten) en welk gevolg dit probleem op uw leven heeft. Zo zorgt u ervoor dat uw arts echt snapt hoe het probleem u raakt, en in welk opzicht u er last van heeft.
   
 2. Vertel de arts ook over andere klachten en problemen, als u die heeft.
   
 3. Uw beroep, andere bezigheden en levensstijl kunnen van invloed zijn op uw klachten of op de behandeling. Vertel de arts dus altijd wat u doet in het dagelijks leven, of u sport, rookt, etc.
   
 4. Wanneer de arts u een diagnose geeft, bespreek eventuele alternatieven. Vraag de arts wat zijn expertise is met uw aandoening en vraag naar de ervaring en uitkomsten van de voorgestelde behandeling bij andere patiënten (onderbouwing /medical evidence).
   
 5. Overleg samen met uw arts welke behandeling er gekozen wordt en hoe de behandeling uitgevoerd gaat worden (wanneer, waar, door wie). Bespreek uw verwachtingen van de behandeling.

 

« Terug
Sitemap